CARAȘ-SEVERINUL ARATĂ CĂ SE POATE: oficialitățile județului au inaugurat programul PRIMA CELULĂ

De luni, 8 ianuarie 2018, Caraș-Severinul are funcțională PRIMA CELULĂ! Cu o întîrziere de mai bine de doi ani, Centrul integrat de management al Deșeurilor din Caraș-Severin a fost recepționat oficial în cadrul unei ceremonii, la care au fost prezente oficialitățile județului. Proiectul, în valoare de 35 de milioane de euro, cuprinde un deponeu ecologic și șase stații de transfer în întregul județ, administrate de operatorii care au cîștigat licitațiile organizate pînă în prezent.

Contractul cu operatorul principal s-a încheiat pe o perioadă de 120 de luni, iar redevența plătită Consiliului Județean va fi de 5,3 milioane lei/an. Din acești bani, va începe construcția celei de-a doua celule, proiectată pe o durată mai mare decît prima, astfel încît, durata de viață a deponeului ecologic să fie de 35 de ani!

Prima celulă de depozitare este proiectată pentru 7 ani și 49.000 de tone de deșeuri selectate și tratate. Potrivit Gărzii de Mediu, județul Caraș-Severin produce, lunar, în jur de 6.000 de tone de deșeuri care, în momentul de faţă, sînt tansportate la alte deponee autorizate din țară. Acestea aplică taxa de depozit final şi taxa de mediu, de 120 lei/tonă! Acești bani pot fi recuperați în două moduri: dacă cetățeanul colectează selectiv, o parte din bani sînt folosiți de operator vînzîndu-le. Automat, în depozit ajunge o cantitate mai mică de deșeuri, iar taxa respectivă se plătește pe mai puține tone.

În calitate de stat membru al Uniunii Europene, România are de îndeplinit, pînă în 2020, conform directivelor europene, următoarele obiective: minimum 50% rată de reutilizare și reciclare din masa totală a cantităților de deșeuri (hârtie, metal, plastic și sticlă), minimum 70% nivel de pregătire pentru reutilizare, reciclare și alte operațiuni de valorificare materială de minimum 70% din masa cantităților de deșeuri ne-periculoase provenite din activități de construcție și demolări, 60% valorificare a deșeurilor de ambalaje din total ambalaje introduse pe piața națională. De asemenea, țara va trebui să atingă, anual, o cantitate colectată de deșeuri electronice de 4 kg/locuitor și să colecteze separat bio-deșeurile în vederea compostării și fermentării acestora.

Din păcate, colectaea selectivă a deşeurilor este doar o poveste! În graba de a îndeplini obligaţiile asumate, multe oaşe au construit staţii de transfer în care, însă, nu se selectează deşeuile reciclabile. În aceste condiţii, dacă deşeurile reciclabile sînt colectate separat de la cetăţeni şi nu sînt transportate separat, ele ajung în aceeaşi staţie care le transportă neselectiv pe gropile de gunoi.

Mă întorc la deponeul ecologic de lîngă Reşiţa pe care toată lume îl aşteaptă ca pe pîinea caldă. Acesta va avea un cost de depozitare de aproximativ 38 euro/tonă, adică 176 lei/tonă, potrivit contractului între Consiliul Judeţean Craş-Severin şi operator.

Acest preţ şi redevenţa plătită ar trebui să genereze sumele necesare construirii celulei a doua de depozitare. În şapte ani. Problema este că pe deponeu nu sînt acceptate maşinile care nu au selectat gunoiul din start! Adică, dacă cetăţeanul nu selectează gunoiul din casă, containerul nu este ridicat de firma cîştigătoare a licitaţiei zonale organizate de ADI. Dacă containerul nu este ridicat, Garda de Mediu va aplica amenzi Primăriei.

Pînă la urmă, întregul efort despre care am scris se rezumă la conştiinţa individului. Aceeea de a colecta separat! Pentru o infrastructură care, numai în Caraş-Severin, a costat 35 de milioane de euro!