MATEI

Matei Lupu este oficial noul Prefect al Județlui Caraș-Severin. El îi succede în funcție Florenței Maria Albu, prima femeie prefect din istoria județului, care se întoarce la vechiul loc de muncă, tot în Prefectură.

DOAMNA Florența Albu a condus Instituția Prefectului într-o perioadă suficient de grea din istoria recentă încît să te facă să-ți iei cîmpii! Au făcut-o, anul trecut, 200.000 de români, din clasa de mijloc, fără grija zilei de mîine! Florența a rămas la Reșița! A condus instituția și a gestionat situațiile excepționale elegant, dar ferm, cu tact, răbdare și prudență. Un profesionist desăvîrșit care merită toate aprecierile, la final de mandat! La un moment dat, am fost colegi la cotidianul VOCEA ROMÂNIEI, în perioada Guvernului Văcăroiu și Florența încerca să impună o administrație modernă și eficientă, în slujba cetățeanului. A reușit acum, în mandatul de prefect, alături de subprefectul Sebastian Purec. Respect!

De astăzi, stilul se schimbă! În Prefectură a intrat Matei! Matei Lupu! Vulcanic, tumultuos, franc și... prietenos! Așa a și declarat la ceremonia de instalare oficială în funcție: voi fi un prieten. Să nu-l judecați pripit! Care este menirea unui prieten dacă nu aceea de a-ți atrage atenția atunci cînd greșești? Dacă nu te ceartă? Cu siguranță, însă, te sprijină în demersurile tale!

Matei Lupu este inginer minier și a lucrat în mineritul din Caraș-Severin. Minerii sînt oameni dintr-o bucată (o bucată mare, clădită la Cărbunari!) care sar mereu în ajutorul fraților lor, chiar înaintea Sfintei Varvara, pentru care sînt capabili să-și pună viața în pericol. A urmat o carieră sindicală strălucită, sprijinit de Ion Popescu, președintele Confederației Meridian, în care a deprins arta negocierii și a altui fel de luptă.

Matei Lupu a fost și director în cadrul Agenției Naționale pentru Resurse Minerale.

Matei Lupu a fost și om de afaceri.

Matei Lupu a fost trei mandate primar la Moldova Nouă. Poate nu a fost cel mai bun primar din istoria orașului, dar a intrat în administrație într-un moment în care oamenii aveau nevoi imediate! Apă. Canalizare. Electricitate. Locuințe. Apoi, locuri de muncă.

Ca primar, și-a dorit să formeze o cultură a Dunării. Nu a reușit! Altă culoare politică avînd, sprijinul Județului s-a lăsat așteptat, iar Moldova Nouă este prea săracă să poată susține proiecte grandioase, dar utile! Și-a dorit un port de agrement în care să acosteze yahturile și vapoarele de pasageri, în primul port românesc de la intrarea fluviului în țară. S-a înființat unul la Pojejena! Și-a dorit un port-container, dar infrastructura rutieră și feroviară existentă îl făcea inutil. Și-a dorit turism. Pe Ostrov! Dar, Parcul Porțile de Fier i-a spulberat proiectul!

Primarul Matei Lupu a făcut demersurile la Ministerul Transporturilor pentru ca navele fluviale care intră în apele românești să facă evizia tehnică la Moldova Nouă, nu la Severin. Din nou, culoarea politică nu l-a ajutat! Vocea sindicală a lui Matei Lupu astupa urechile celor de la Ministerul Industriilor cînd spunea că responsabilitatea ecologizării iazurilor de decantare de la fosta întreprindere minieră (iazuri aflate pe agenda UE!) sînt RESPONSABILITATEA lor și nu poți, pur și simplu, să-ți iei mîna de pe o astfel de problemă care pune în pericol sănătatea oamenilor, pasînd responsabilitatea în seama unui presupus investitor, sau a administrației locale și județene.

Primarul Matei Lupu a dorit un ștrand la Dunăre. Dar, consilierii din opoziție au blocat proiectul. Dar, primarul Matei Lupu a contribuit la construcția bisericii!

Prefectul Matei Lupu are în sarcină imparțialitatea și respectarea legii. Nu neapărat în această ordine! Dar, mai are în responsabilitate și formarea unei culturi a Dunării! Vocea lui sindicală și temperamentul său vor trebui să spargă ușile Bucureștiului în favoarea dezvoltării Banatului de Sud. Revizie tehnică la navele fluviale, reluarea traficului de pasageri, infrastructură, port container...

Matei, cu prietenie, succes!